Verschrikkelijke beelden uit slachthuis: “Lijden van dieren telt blijkbaar niet mee”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
Animal Rights gaf vandaag wansmakelijke beelden vrij van een slachterij in het West-Vlaamse Torhout. Minister Weyts reageert.

Els Van Campenhout, campagnecoördinator bij Animal Rights, kaartte de situatie in slachthuizen aan nadat haar organisatie de beelden in handen kreeg en verspreidde. "De directie én medewerkers lijken volstrekt ongevoelig voor het lijden van de dieren. Maar ook de overheidsinstanties die verantwoordelijk zijn voor het toezicht op slachthuizen lijken hun werk niet te doen."

Minister Ben Weyts reageert geschokt op de beelden. "Deze nieuwe beelden illustreren dat het huidige controlesysteem tekort schiet", aldus de minister aan de Krant van West-Vlaanderen. "Er is in elk slachthuis permanent een zogenaamde dierenarts met opdracht aanwezig om toezicht te houden, maar dit volstaat duidelijk niet om wantoestanden te vermijden. Daarom komt er vanaf dit najaar een extra controleteam die dag en nacht verrassingsinpecties zullen uitvoeren, specifiek toegespitst op dierenwelzijn."

De inspecties draaien door de coronacrisis op een laag pitje, maar daar moet volgens Weyts een uitzondering op gemaakt worden door de beelden. "Een grondige inspectie in dit slachthuis in Torhout lijkt mij echter wel uiterst opportuun, dringend én noodzakelijk", besluit de minister.

 

Slachthuis Torhout - full clip - no VO from Animal Rights Nederland & België on Vimeo.