Contactopsporing loopt spaak: Twee nieuwe problemen moet dringend worden opgelost

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
Er zijn nieuwe problemen opgedoken rond contactopsporing, terwijl dat cruciaal is om een opflakkering van het coronavirus te voorkomen.

Virologen hameren al een tijdje op het belang van contact tracing, het opsporen van contacten van mensen die besmet geraakten met het coronavirus, maar het systeem loopt spaak.

Vanaf woensdag 1 juli mag iedereen 15 personen per week zien, terwijl de contactopspoorders slechts maximaal 10 personen kunnen ingeven in het systeem.

"We zijn volop aan de slag om nieuwe mogelijkheden te creëren in het systeem. Normaal gezien vanaf 6 juli - maar zeker uitgetest en operationeel vanaf 9 juli - zal het systeem aangepast zijn om een onbeperkt aantal contacten te kunnen noteren", zei Karin Moykens, voorzitter van het Interfederaal Comité Testing & Tracing, op Radio 1.

Een ander probleem is dat mensen niet zelf naar de contact tracers kunnen bellen, bijvoorbeeld wanneer ze een gemiste oproep zien of een fout willen corrigeren. Dat zou tegen 22 juli opgelost moeten zijn.