Primeur in Vlaanderen: Stad verplicht mondmaskers in supermarkt

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
Voor het eerst sinds de uitbraak van het coronavirus is er een stad in Vlaanderen die het dragen van een mondmasker in de supermarkt verplicht maakt.

Over mondmaskers is de jongste maanden al veel te doen geweest. Uiteindelijk werden ze verplicht op het openbaar vervoer, maar niet in de supermarkten. Virologen raden het dragen ervan wel sterk aan.

De stad Deinze gaat een stapje verder, en verplicht het dragen van een mondkapje nu. Wie zonder mondmasker betrapt wordt in de supermarkt, kan een GAS-boete krijgen.

"Als iets sterk aangeraden wordt, denk ik dat je het beter verplicht. Dat geeft het voordeel van de duidelijkheid. Het is bovendien een heel kleine moeite om mensen die een hele dag in een supermarkt werken, en die de hele dag een mondmasker dragen, te beschermen, voor de korte tijd dat we zelf in een supermarkt aanwezig zijn", zei burgemeester Jan Vermeulen (CD&V) tegen VTM.

Zijn partijgenoot en minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem wil een overleg om te zien of de verplichting wel wettelijk is. "Ik ben ervan overtuigd dat dit wettelijk is. Wij hebben van in het begin ingezet op mondmaskers en hebben daardoor een heel lage besmettingsgraad. Om ons te wapenen tegen een tweede golf, proberen we die maatregel nu in te voeren", zei de burgemeester nog.

Lidl en Delhaize

Volgens VTM zijn Lidl en Delhaize helemaal niet tevreden en willen zij het gebruik van mondmaskers niet afdwingen. Ze stellen zich ook juridische vragen. "Ik heb andere stemmen gehoord. Colruyt bijvoorbeeld, en andere, lokale winkeliers, zijn heel tevreden. Het is een geleidelijk proces. Het is niet de bedoeling dat we vanaf morgen de politie erop afsturen. Het is een sensibiliserende verplichting, om klaar te zijn tegen 15 augustus, wanneer de mensen terugkeren uit vakantie", aldus burgemeester Vermeulen.