"Dit is gewoon ridicuul": Politicologe ergert zich aan drie koningen Coens, Lachaert en Bouchez

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
De uitbreiding van de abortuswet houdt de Belgische politiek in de ban. De partijvoorzitters van de minderheidsregering Wilmès, Joachim Coens, Egbert Lachaert en Georges-Louis Bouchez, krijgen er flink van langs van Karen Celis, politicologe aan de VUB.

“De aanpak van de abortuswet door de drie koningen is iets waar de haren in mijn nek van naar boven komen te staan. Ik heb zelf de abortuswetgeving bestudeerd. We hebben van de jaren ‘70 tot en met de jaren ‘90 een zware politieke crisis gehad in België rond de abortuswetgeving."

“Vanuit feministisch perspectief, de vrouwenbewegingen en de vouwen in de samenleving is er destijds ernstige kritiek geuit over het feit dat een exclusief mannenclubje, over de buiken van de vrouwen heen, 20 jaar hebben gepalaverd over de abortuswet."

"Kan iemand even de pauzeknop indrukken want dit is toch te gek voor woorden", maakt Karen Celis zich boos tijdens het gesprek met Redactie24.

"Dit is gewoon ridicuul, we zitten opnieuw in de jaren '70"

“Anno 2020 hebben we ondertussen al meer dan 20 jaar quotawetten in België, een stijgend aantal vrouwen in de politiek en zo meer. Er zijn in België heel wat mensen overtuigd dat gendergelijkheid in de politiek gerealiseerd is."

"Maar als dan puntje bij paaltje komt dan merk je weer dat onze drie koningen gaan palaveren over abortuswetgeving. Dit is gewoon ‘back to the future’, we zitten opnieuw in de jaren ‘70. Dit is gewoon ridicuul.”

“Kan dat wel dat de drie heren eens eventjes de krijtlijnen uitzetten over abortus terwijl in het parlement, een democratisch verkozen instelling, wel een andere meerderheid tot stand was gekomen, samen met vrouwen en met de vrouwenbeweging. Dat is democratie, samen met vrouwen beslissingen nemen over vrouwen."