Prof Van Damme hekelt laksheid bij bevolking: "Deze verstrenging komt er mogelijk aan"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
Epidemioloog Pierre Van Damme vindt dat de huidige maatregelen niet voldoende worden opgevolgd. Kleinere bubbels zijn volgens hem een mogelijkheid om het coronavirus opnieuw in te dijken.

Het Overlegcomité bereidt de Nationale Veiligheidsraad van komende donderdag voor. De vraag is of er verstrengingen van de maatregelen zitten aan te komen, nu de corona-cijfers in stijgende lijn gaan.

"Je kan gaan verstrengen, maar als de huidige maatregelen zelfs niet worden opgevolgd, kan je je afvragen of het zin heeft om te gaan verstrengen", zei Pierre Van Damme op Radio 1.

"In eerste instantie moeten we ervoor zorgen dat elke burger de maatregelen volgt zoals ze nu zijn voorgeschreven. Die zijn niet onmenselijk, die zijn perfect vol te houden."

"Maar we zien daar heel wat laksheid, en dat is het grote probleem. Moest iedereen er zich aan gehouden hebben, zouden we nu niet staan waar we staan, met een toenemend aantal besmettingen."

Kleinere bubbels?

Een verkleining van de toegestane bubbels van 15 mensen naar bubbels van maximaal 10 mensen, en zonder elke week te wisselen, ziet Van Damme wel als een mogelijkheid.

De professor verwacht ook dat de corona-cijfers nog wel een tijdje zullen stijgen. "De cijfers van vandaag zijn het resultaat van een blootstelling van tien à veertien dagen geleden. Zelfs als we vandaag onze best doen, gaan we pas wellicht over twee of drie weken een verbetering zien."