Pierre Van Damme weet wat er nu dringend moet gebeuren: "Zo kunnen jullie het virus opnieuw indijken"

door: STS
Afbeelding bron: VTM
Epidemioloog Pierre Van Damme denkt dat de Nationale Veiligheidsraad donderdag best beslist dat het aantal sociale contacten voor iedereen teruggeschroefd wordt. Dat is volgens hem de manier om de curve van het coronavirus opnieuw te doen afzwakken.

Maar hoe kon het zover komen dat we nu reeds aan de vooravond van een tweede golf staan? "Voor een deel door het niet correct toepassen van de maatregelen. We zien de besmettingen nu vooral in de vrijetijdsomgeving en in de familieomgeving.", vertelde Van Damme op VTM.

"Dat betekent dat de definitie van 'bubbel' eigenlijk niet goed is toegepast of te breed was. Als daar morgen (op de Nationale Veiligheidsraad, red.) iets rond gebeurt, is dat misschien een wake-upcall voor heel veel mensen: dit is een signaal."

"We moeten het aantal contacten opnieuw wat gaan beperken, dat is heel belangrijk, alsook de frequentie van het aantal contacten. Alles heeft te maken met 'afstand' en 'aantal contacten', willen we het coronavirus opnieuw indijken", aldus Van Damme.