Druk wordt stilaan onhoudbaar, Maggie De Block wil ingrijpen

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
De Nationale Veiligheidsraad zou volgende week vrijdag opnieuw samenkomen, maar de druk vanuit de bevolking en vanuit de experten wordt stilaan onhoudbaar. Zo wil Maggie De Block de Veiligheidsraad vervroegen en dat wordt positief onthaald.

De woordvoerder van Maggie De Block laat aan De Morgen weten dat de minister van Volksgezondheid wil dat de Nationale Veiligheidsraad al begin volgende week samenkomt.

Experten hebben de afgelopen dagen voortdurend aan de alarmbel getrokken en gezegd dat de maatregelen niet ver genoeg gaan om de huidige opmars van Covid-19 een halt toe te roepen. De regering moet volgens hen krachtdadiger optreden.

De druk wordt, ook vanuit de bevolking, stilaan onhoudbaar. Burgemeesters en gouverneurs grepen intussen al lokaal in.

Verwarring moet stoppen

Verscheidene politici lieten al weten de oproep van Maggie De Block te ondersteunen. "Goed zo, verwarring moet stoppen. Graag eenduidigheid en zinvolle maatregelen, afgestemd op de realiteit van het terrein", reageert Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert.

"Experten vragen het. Publieke opinie vraagt duidelijkheid. Lokale besturen eisen meer actie. Eigen ministers stellen het voor. Tijd voor een Nationale Veiligheidsraad", klinkt het bij Kristof Calvo (Groen).

PDVA-voorzitter Peter Mertens wijst op wat er fout loopt: "Huisartsen vragen de mensen in Antwerpen zelf om in lockdown te gaan. De beleidsverantwoordelijken luisteren niet naar de experten, de minister-president liegt daarover dat hij zwart ziet, en integere mensen zoals Erika Vlieghe houden de eer aan zichzelf."