Opletten met bewaren van mondmasker: "Op die manier strooi je het virus volop in het rond"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
Steeds meer steden en gemeenten verplichten het dragen van een mondmasker nu ook op straat. Maar een mondmasker mag je niet gebruiken alsof het een zakdoek is.

Wanneer je je mondmasker afzet, is het namelijk niet de bedoeling dat je dit opfrommelt in je broekzak of handtas. Daardoor kan de neusbeugel vervormen en bovendien kunnen er zich zo hygiënische problemen stellen. Bewaren in een zakje is de boodschap.

"Een broekzak, een handtas of een portefeuille zijn 'vuile zones'. Het zijn plaatsen waar veel bacteriën aan vastkleven, en zeker niet enkel die van jezelf", zegt een ziekenhuishygiënist in Het Belang van Limburg.

Op die plaatsen wordt een mondmasker dus vuil, en potentieel gevaarlijk. Want je neemt met je handen dagelijks vele dingen vast waarop het coronavirus zich kan bevinden. Die handen dan in je broekzak steken bij het mondmasker, is dan ook een slecht idee. "Wanneer je dat masker opzet, kan je besmet geraken en kan je tevens anderen besmetten. Op die manier strooi je het virus volop in het rond", klinkt het verder nog in de krant.