Steven Van Gucht waarschuwt: "Zo moet je ventilators en airco's gebruiken in corona-tijden"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
Viroloog Steven Van Gucht van Sciensano heeft - met de hittegolf die voor de deur staat - uitgelegd hoe we in tijden van corona het best omspringen met ventilators en airco's.

"In de eerste plaats verspreidt het virus zich door dicht contact tussen mensen, via grote druppels over korte afstand. Het virus kan ook via de handen worden overgedragen, wanneer we een sterk besmet oppervlak aanraken en vervolgens in onze ogen, neus of mond wrijven."

"We kunnen niet uitsluiten dat het virus wordt overgedragen via aerosolen, dat zijn kleine druppeltjes die langere tijd in de lucht kunnen blijven rondzweven en een langere afstand kunnen afleggen. We denken dat dit soort overdracht mogelijk is in slecht geventileerde ruimtes waarin we met meerdere personen langere tijd verblijven."

"Het is daarom belangrijk om dit soort ruimtes voldoende en voortdurend te ventileren. Natuurlijke ventilatie werkt het beste; zet ramen en deuren open."

Ventilator en airco

"Ventilatoren kunnen door hun sterke luchtstroom grote druppels verder verspreiden dan 1 meter. Ze worden daarom best binnen het eigen huishouden gebruikt en het is ook beter om ze niet rechtstreeks op mensen te laten blazen.

"Voor airco's is het belangrijk dat het systeem zo wordt ingesteld, dat er steeds een deel verse lucht wordt ingeblazen. Anders wordt dezelfde lucht voortdurend opnieuw door de kamer gestuurd en is er geen verdunningseffect van de virussen die door mogelijk in de lucht van die kamer zweven. Airco's moeten goed onderhouden worden en de filters dienen regelmatig vervangen te worden", aldus Van Gucht.