Opgelet voor verschijnsel in Vlaamse waterlopen dat mens en huisdier ziek maakt: “Verwittig de milieudienst”

door: MRO
Afbeelding bron: Pixabay
Er duiken nu al meldingen op over blauwalgen in het water en dat is geen goed nieuws. Sommige soorten scheiden giftige stoffen af die zeer schadelijk zijn voor mens en huisdieren. Het is dan ook opletten geblazen de komende periode.

“Het verschijnsel van blauwalgen duikt opnieuw op”, bevestigt Bernard De Potter van de Vlaamse Milieumaatschappij aan Redactie24. “Op sommige waterlopen staat een groenachtige schijn. Dit ontstaat als een waterloop ondiep wordt bij droogte en de temperaturen hoog zijn.”

“We vermoeden dat volgende week het verschijnsel van blauwalgen zich opnieuw zal manifesteren in Vlaanderen. We hebben daarover nu al meldingen uit West-Vlaanderen en dat is heel vroeg want normaal is dat pas in de tweede helft van augustus of begin september.”

Aangezien blauwalgen giftige stoffen afscheiden die mensen en huisdieren ziek kunnen maken, is het belangrijk om het water niet in te gaan en onmiddellijk de milieudienst op de hoogte te brengen.

“Als men dit waarneemt, moet men de milieudienst van de gemeente informeren want blauwalgen zijn wel gevaarlijk. Het is geen goed idee om in het water te gaan als er blauwalgen aanwezig zijn. Het is schadelijk voor de gezondheid.”  

“Als er blauwalgen aanwezig zijn, kan ook kanovaren of andere watersporten verboden worden. Dat hangt af van de ernst van het verschijnsel”, aldus Bernard De Potter.