Waarom zijn er minder problemen met waterbevoorrading in Spanje dan in Vlaanderen?

door: MRO
Afbeelding bron: Unsplash
We kenden een bijzonder droge lente, het grondwater staat laag en er werden al oppompverboden afgekondigd in België. Een vaak gehoorde vraag is waarom men in Vlaanderen klaarblijkelijk meer problemen met heeft met de waterbevoorrading dan in het hete en kurkdroge Spanje.

Katrien Smet, woordvoerster bij de Vlaamse Milieumaatschappij, legt tegenover Redactie24 helder uit hoe de vork precies in de steel zit.

“Wij hebben een veel lagere waterbeschikbaarheid dan Spanje. Daar wordt soms wel eens de vergelijking mee gemaakt omdat het daar nog warmer is, maar de waterbeschikbaarheid is daar wel hoger dan bij ons in Vlaanderen.”

“We begrijpen dat niet goed want we kennen hier de luxe om de kraan open te draaien en er stroomt water uit. Toch hebben we hier een zeer lage waterbeschikbaarheid in Vlaanderen. Dat komt omdat wij een zeer kleine regio zijn met veel verharde oppervlakten (waardoor het regenwater moeilijk kan insijpelen) en een hoge bevolkingsdichtheid kennen én we hebben geen grote stromen."

"Water is echt kostbaar en een luxeproduct, dat zouden we meer moeten beseffen.” Het is dan ook belangrijk om geen water te verspillen. Op de webpagina https://www.vmm.be/tips/tips-bij-droogte lees je heel wat tips om water te besparen in huis, buiten en in de tuin.