Overheidstekort van 50 miljard, maar: “Er is geld genoeg”

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews

De coronacrisis heeft een gigantische impact op onze economie en bijgevolg ook op de begroting. Het begrotingstekort loopt op tot 50 miljard, maar er is geld genoeg aangezien de overheid bijna aan nul procent intrest kan lenen. Dat stelt econoom Paul De Grauwe.

“Er is een gat in de begroting van 50 miljard euro en dat is het resultaat van twee effecten. Ten eerste zijn de belastinginkomsten fel gedaald als gevolg van de pandemie en tegelijkertijd zijn de uitgaven sterk toegenomen omdat de overheid allerlei uitgaven moet doen om de economie te stutten.”

“We stevenen af op een tekort van 50 miljard, dat is heel erg veel. Er is geen alternatief. Maar er is geld genoeg, de overheid kan geld lenen aan bijna nul procent intrest vandaag”, vertelt professor Paul De Grauwe aan Redactie24.

“Dit niet doen zou pas erg zijn want dat zou betekenen dat grote delen van de economie in elkaar kunnen storten en dan zou de kostprijs in de toekomst nog veel hoger liggen. Degenen die zeggen dat de overheid nu niet moet investeren, hebben het volgens mij verkeerd.”

Geld investeren om permanente schade aan de economie te vermijden

“We beleven nu een enorme crisis die het risico meebrengt dat vele duizenden bedrijven failliet gaan en dat mensen werkloos worden, hun inkomen verliezen. Die bedrijven zullen dan weg zijn en komen niet meer terug. Er wordt dan een permanente schade aangericht aan de economie en we hebben het geld om dat te vermijden. Wat doe je dan? Zeggen dat we het niet gaan gebruiken?”

“Onze kleinkinderen willen net dat we dit geld gaan gebruiken want zij willen een economie erven die goed werkt en als we het niet doen, gaat die economie een puinhoop zijn. Er is geen andere mogelijkheid. Die middelen niet gebruiken, dat zou pas crimineel zijn.”