Kinderen van vermoorde Belgische terrorist blijven helemaal alleen achter in IS-gebied: Federaal parket neemt drastisch besluit

bron: Het Laatste Nieuws
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Er lopen momenteel twee Belgische kinderen rond in IS-gebied. Ze zijn hun beide ouders er verloren en hebben dus niemand meer.

De kinderen zijn 12 en 9 jaar oud. Samen met hun ouders vertrokken ze in 2014 naar Syrië. Fouad B.Z. kwam er in 2015 al om het leven. Die naam is geen onbekende voor het gerecht. In 2008 bleek hij toen in contact te staan met een Belgische Al Qaida-terrorist die onder meer verdacht werd van een bomaanslag in de Egyptische stad Caïro. Ook Fouads broer Hicham behoorde tot de kennissenkring van die terrorist. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

Ook moeder gestorven
Intussen is ook de moeder gestorven en willen de grootouders dat de kinderen terug naar België komen want nu lopen ze er helemaal alleen rond. Maar het federaal parket weigert te kinderen op te sporen.

"Niet onze taak"
“Het is niet onze rol en ook niet onze taak om kinderen te redden die door terreurverdachten worden meegesleurd naar Syrië", zegt woordvoerder Eric Van der Sijpt. "Het federaal parket heeft een aantal openstaande internationale aanhoudingsmandaten voor mannen en vrouwen die naar daar zijn vertrokken. Als die mensen ergens worden aangehouden en wij daar officieel van op de hoogte worden gebracht, zullen wij de uitleveringsprocedure opstarten. Maar meelopers en kinderen van terreurverdachten gaan redden in Irak of Syrië: da's niet ons werk."

Rode Kruis
Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) wil wel helpen. “We hebben hen intussen in contact gebracht met het Internationale Rode Kruis. Dat spoort mensen in Irak en Syrië op. Zodra de kinderen gelokaliseerd zijn, zullen we samen met Binnenlandse Zaken en met Justitie bekijken wat we voor hen kunnen doen."