Buurtbewoners in shock wanneer politie Albanees gezin meeneemt: “De kinderen werden gescheiden van hun ouders door agenten met kogelwerende vesten”

bron: Het Laatste Nieuws
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Klejdis (11), Kejda (9) en Sara (3) woonden in een boerendorpje in de buurt van Oudenaarde. Het Albanees gezin werd donderdag overgebracht naar een doorgangswoning, 70 kilometer verderop.

Het gezin werd naar daar gebracht in afwachting van hun definitieve uitwijzing. Het gezin probeert al sinds 2011 vruchteloos asiel te krijgen in ons land, omdat het naar eigen zeggen in Albanië in een hachelijke familievete is verwikkeld.

Eind vorige week stopten een politiecombi en twee anonieme wagens voor hun deur. Het was 7 uur in de ochtend. Het hele gezin sliep nog. Niet veel later waren ze al op weg naar het Antwerpse. In twee auto's: vader Arben en moeder Lindita in de eerste, de kinderen in de tweede.

"Zo'n behandeling verdient geen enkel kind"
"Agenten in kogelwerende vesten hebben de kinderen alleen in een wagen gezet en naar een vuil en triestig huis gebracht. Ze hebben wat bonnen gekregen om eten te gaan halen, net als in de oorlog. Zondag ben ik hen eten gaan brengen, maar de koelkast werkte daar niet eens meer. Zelfs al zijn de ouders in fout, zoals sommigen beweren: geen enkel kind verdient het om zo behandeld te worden”, reageert schooldirectrice Katrien De Smedt in Het Laatste Nieuws.

School
Drie dagen bleven de kinderen van school. Gisteren stonden ze weer op de speelplaats bij hun vriendjes. Dit is te danken aan de vele mensen die hen een warm hart toedragen. De kinderen moeten nu wel elke dag 140 kilometer pendelen. "We laten hen elke ochtend ophalen door een taxi en 's avonds brengen vrijwilligers hen om de beurt van Oudenaarde naar Sint-Gillis-Waas, om hen weer naar hun mama en papa te brengen", vertelt Eddy De Pandelaere, tot vorige week nog de buurman van het gezin.

Toekomst
Niemand weet wat het lot van het gezin zal zijn. Hun advocaat heeft opnieuw beroep ingediend. De kans dat het beroep goedgekeurd zal worden door de Dienst Vreemdelingenzaken is zeer klein. Het gezin vangt al zeven jaar bot.