VTM

Steeds meer ouders kunnen schoolfactuur niet betalen en dan doet de school iets drastisch wat ouders nog meer treft

bron: Het Nieuwsblad
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Je kind naar school laten gaan kost tegenwoordig veel geld. Schoolboeken, materiaal, maaltijden, uitstappen, het is altijd wel iets. Voor sommige ouders wordt het dan ook onmogelijk om nog langer de schoolfactuur te kunnen betalen.

Volgens de vzw SOS Schulden op School schakelt een derde van de scholen daarom een incassobureau in.“Incassobureaus maken zelfs reclame bij onderwijsinstellingen. Alsof zij het ­wondermiddel hebben om die schulden te innen”, zegt Johan Van Biesen, de voorzitter van SOS Schulden op School, aan Het Nieuwsblad.

“Het inschakelen van zo'n bureau schaadt het vertrouwen tussen de ouders en de school. En de factuur dreigt nog hoger op te lopen: ik heb al een rekening van 100 euro gezien, die na een jaar aandringen door een incasso­bureau opgelopen was tot 1.030 euro als gevolg van allerhande extra kosten.” 

Van Biesen eist een verbod op incassobureau’s op het onderwijs. Hij kan alvast op steun rekenen van de SP.A . Vlaams Parlementslid Caroline Gennez vindt het bovendien cruciaal dat “ouders voor de start van het schooljaar exact weten hoeveel de schoolfactuur zal bedragen”. Ze stelt ook voor om meer in te zetten om het lenen van schoolmateriaal dan het te kopen. Scholen zouden dan eerst een groepsaankoop doen en vervolgens het materiaal ter beschikking stellen.