Vreselijk wat scholen doen in ons land met leerlingen die ‘te lastig’ zijn of de ‘les storen’: “Schokkend”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews

Er is een groeiende groep leerlingen die niet meer welkom zijn in hun school. De school heeft een schokkende manier gevonden om hen buiten te sluiten.

Volgens een nieuw onderzoek in opdracht van de Vlaamse overheid is er een groep leerlingen in het buitengewoon onderwijs die niet meer welkom is op school. De school laat die leerlingen ‘ziek schrijven’ door een arts of een psychiater. Dat meldt Het Nieuwsblad.

Die leerlingen krijgen tijdelijk onderwijs aan huis. Een leerkracht komt vier uur per week langs om hen één op één te begeleiden. Het is een systeem dat in het leven werd geroepen om op die manier zieke kinderen toch nog les te geven.

“Ik was geschokt toen ik het hoorde”, zegt Ella Desmedt van IDEA Consult, ook de promotor van het onderzoek. “De scholen zijn er zelf ook niet blij mee. Ze zien het als een noodoplossing voor leerlingen met wie ze echt geen weg meer weten.”

Volgens experts is dit het bewijs dat het onderwijs zijn grip verliest ook een groeiende groep kinderen. Stefan Grielens, directeur van de vrije CLB's zegt dat er iets grondig mis is. "Het aantal schorsingen op school stijgt, de wachtlijsten in de jeugdzorg zitten in de lift, meer kinderen hebben ondersteuning nodig in het gewoon onderwijs, enzovoort. Het is wel duidelijk dat er iets grond fout loopt."