Harry (2) wordt genadeloos vermoord: “Als politie dan had ingegrepen, zou hij nu nog leven”

bron: Mirror UK
door: Redactie
Afbeelding bron: PA
Joseph Eke heeft heel wat op zijn kerfstok, maar kon - nadat hij eerder gewelddadige feiten had gepleegd - toch geruime tijd uit handen blijven van de politie. Hoewel de man bekend stond bij het gerecht als gewelddadig, lukte het de man om de 2-jarige Harry House te vermoorden. De moord op het kleine jongetje had vermeden kunnen worden, zo blijkt uit onderzoek.

Gewelddadig man
Uit een onderzoeksrapport blijkt dat Joseph Eke die de 2-jarige Harry doodsloeg al meermaals door de politie werd gearresteerd voor gewelddadige feiten. Toch rinkelde er niet meteen een belletje bij de politie toen Harry dood werd teruggevonden door zijn mama Lauren O’Neill, met wie Joseph een relatie kreeg enkele weken nadat hij was vrijgelaten uit de gevangenis voor een overval.

Verschillende organisaties, inclusief politie, dokters en maatschappelijk werkers waren bekend met de moeilijke thuissituatie van Lauren en Harry. De vrouw was zeer kwetsbaar en leefde in erbarmelijke omstandigheden, maar niemand greep in toen ze een relatie kreeg met Joseph die met ernstige alcohol- en drugsproblemen kampte.

Gemiste kansen
Joseph was goed in manipuleren en kon jarenlang de politiediensten op sluwe wijze misleiden. Toch hadden verschillende hulporganisaties de moord op de 2-jarige Harry kunnen vermijden. Volgens het onderzoeksrapport waren er genoeg signalen die "alarmerend" waren. Zo belde Lauren de politie met de melding dat haar partner Joe House haar en haar zoontje bedreigde met een mes. Toen de agenten ter plekke kwamen, hadden ze niet door dat Joe House in werkelijkheid Joseph Eke was. Ook de dokters werden stevig misleid. Toen Harry in het ziekenhuis belandde met een ernstige verwonding vertelden Lauren en Joseph dat hun zoontje gevallen was. De artsen trapten met open ogen in de grove leugen. Amper twee weken later werd Harry vermoord.

"Dit is een tragische zaak"
Joseph slaagt erin om onder de radar te blijven tot het moment dat hij de kleine Harry dood ernstig verwond in Broadmayne, Dorset. Harry werd zo hevig toegetakeld dat het hem fataal werd. De politie arresteerde Joseph, die door de rechter werd veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. 

“Dit is een tragische zaak”, vertelt Sarah Elliott, hoofd van de Dorset Safeguarding Children Board. “Hoewel verschillende hulpinstanties met het gezin werkten, keek niemand naar het hele plaatje. Dit is absoluut niet goed.” Volgens Elliott moet iedereen belangrijke lessen leren uit deze zaak. Ze pleit dan ook voor een betere communicatie tussen de verschillende diensten. “Het is noodzakelijk dat de juiste informatie gedeeld wordt met de juiste mensen op het juiste moment zodat er geen gelijkaardig geval meer kan gebeuren.”

(Bron foto Joseph Eke: PA)