Er is een enorm probleem met de bewakers van Salah Abdeslam: Dit is er aan de hand

bron: Het Nieuwsblad
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Deze week loopt het proces over de zoektocht in de Driesstraat van Vorst. Daar is ook topterrorist Salah Abdeslam bij betrokken.

Maar er is ook een groot probleem met de bewakers van Abdeslam. Die zijn overwerkt en onderbemand. De politiemensen die Abdeslam begeleiden maken deel uit van het GOTTS, het “ Gespecialiseerd Overbrengingsteam” van de federale politie. De zwaarbewapende leden moeten de gevaarlijkste gevangenen begeleiden. Naar de rechtszaal, zoals Abdeslam, maar bijvoorbeeld ook naar het ziekenhuis of naar een begrafenis. Daarnaast moeten ze ook andere taken uitvoeren, zoals het bewaken van de koninklijke familie, of het begeleiden van geldtransporten.

Het is een eliteteam waar je zware selectieproeven voor moet doorlopen. “Maar die dienst is gigantisch onderbemand”, zegt vakbondsman Joery Dehaes (ACV) in Het Nieuwsblad. “Bij de hoofdinspecteurs is een tekort van 60 procent, bij de inspecteurs is dat 49 procent. De mensen lossen dat op door harder te werken: ze maken elk gemiddeld 100 overuren per maand. Dit kan uiteraard niet blijven duren.”

Gelukkig voor hen besliste Abdeslam om niet meer naar de rechtbank af te zakken. Zo kunnen de agenten alvast profiteren van wat extra rust.