Advocaat Sven Mary zijn 10-jarig dochtertje beleeft moeilijke momenten: “Komt door Salah Abdeslam”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Sven Mary is de advocaat van Salah Abdeslam. Abdeslam is de terrorist die meewerkte aan de aanslagen in Parijs en ze als enigste terrorist overleefde.

“Waarom ik Salah Abdeslam wil verdedigen? Simpel: als voetballer wil je graag een WK-finale spelen, als strafpleiter wil je het hoogste kwaad doorgronden”, legt Sven Mary uit in Humo. “In een bankoverval of een drugsdeal draait alles rond geld, daar is weinig over te vertellen. Maar hier gaat het over jezelf laten ontploffen op een openbare plaats.”

“Plekken waar ik ook had kunnen zitten: een voetbalstadion in Parijs, een terrasje of concertzaal. Je wilt begrijpen wat mensen ertoe brengt om dat te willen doen, je binnendringen in hun hoofd. Abdeslam is nu in verdenking gesteld voor de aanslagen in Brussel. Juridisch wordt dat interessant want hij zat op dat ogenblik al in de gevangenis. Het assisenproces zal zes maanden duren.”

"De enige spijt die ik heb is dat mijn kinderen er bang door zijn geworden"

“Abdeslam is aangehouden in 2016. Bij zijn eerste verhoor beloofde hij zijn volledige medewerking. Ik dacht toen dat we een andere weg zouden inslaan. Maar enkele dagen later waren de aanslagen en is hij volledig ingeklapt.”

“Ik heb geen spijt dat ik deze zaak aangenomen heb. De enige spijt die ik heb is dat mijn kinderen er bang door zijn geworden. Ik heb een dochtertje van 10 die vandaag veel angsten heeft. Bij het minste geluid in haar kamer raakt ze in paniek, ze doorkruist heel moeilijke nachten. Soms zegt ze me: ‘Papa, je mag niet onvoorzichtig zijn.’ Dat verpulvert me, emotioneel. Alleen daarom zou ik het niet opnieuw doen.”