Inwoners van provincie Limburg en Vlaams-Brabant vanmorgen erg geschrokken door speciaal weerfenomeen: “Moeilijk om dit op de weerkaart te zien”

bron: VRT-News
door: PMN
Afbeelding bron: Twitter
Op verschillende plaatsen in de provincies Limburg en Vlaams-Brabant was er vanmorgen een speciaal weerfenomeen. Weerman David Dehenauw legt uit hoe dit kan.

Op verschillende plaatsen in Limburg en Vlaams-Brabant lag er enkele centimeters sneeuw. “De sneeuwval is zeer lokaal. Het gaat vooral om sneeuw die zich onverwacht boven de industriële bekkens in West-Duitsland heeft gevormd”, zegt weerman Dehenauw aan VRT-News. “De sneeuw was vanmorgen niet op de weerkaarten te zien, nu zien we die wel op de radar vallen, onder meer in Zuid-Limburg. De sneeuw gaat nu richting Wallonië, dus Vlaanderen zou daar eigenlijk minder mee te maken moeten krijgen.”

“Industriële sneeuw is het resultaat van zeer kleinschalige processen waarbij zich sneeuw kristalliseert uit vochtige lucht, afkomstig uit industriebekkens. Het lijkt op echte sneeuw, maar heeft dus wel een totaal andere oorsprong. Het is ook heel moeilijk op de weerkaart op te sporen. Het is dus zeer lokaal, maar de sneeuw kan plaatselijk wel voor gladheid zorgen.”

Het agentschap Wegen & Verkeer houdt de gladheid op de Vlaamse wegen permanent in het oog. Voorlopig ligt er nog zout genoeg op de baan. “Ook bij sneeuwval of regen is er nog voldoende smeltresidu om ervoor te zorgen dat de wegen niet te glad worden. Maar we volgen de situatie op de voet en staan klaar om uit te rijden indien nodig”, klinkt het.