Weerman David Dehenauw: “Ja, dit kan een gevolg zijn van de klimaatopwarming”

bron: Het Laatste Nieuws
door: PMN
Afbeelding bron: Medialaan
De extreme droogte blijft maar duren. Het is al maanden dat er nauwelijks nog een druppel regen valt.

Dat het al maanden droog blijft komt door verschillende blokkades. Dat betekent dat hogedrukgebieden en lagedrukgebieden gedurende lange tijd min of meer op dezelfde plaats blijven liggen, waardoor het weerbeeld weinig verandert.

De voorbije drie maanden waren uitzonderlijk droog. Er zijn plaatsen in ons land waar het sinds begin juni nauwelijks geregend heeft. Daarmee is de droogte gedurende de periode van 24 mei tot 24 juli 2018 vergelijkbaar met dezelfde periode in 1976.

KLIMAATOPWARMING
Op zich zijn blokkades, waardoor je dus lange tijd een zelfde weerbeeld krijgt, niet uitzonderlijk. “Maar mogelijk zou dat wel vaker kunnen gebeuren omdat de activiteit van de straalstroom op sommige momenten kan afnemen als gevolg van de klimaatverandering. Dat is niet zeker, maar het is wel een theorie die steek houdt”, aldus weerman David Dehenauw in Het Laatste Nieuws.

De straalstroom is eigenlijk een sterke wind die waait op grote hoogte en een impact heeft op het weer. “Die wordt mogelijk “luier” doordat het temperatuurverschil tussen de polen en de evenaar kleiner wordt als gevolg van de opwarming van de aarde, luidt bij Dehenauw. “Daardoor zouden sommige gebieden langere tijd onder een hogedrukgebied of een lagedrukgebied kunnen komen te liggen.”