Greta Thunberg haalt fel uit: "Jullie kinderen en kleinkinderen zullen jullie verantwoordelijk houden"

door: STS
Greta Thunberg
Afbeelding bron: Photonews

De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg heeft ter gelegenheid van het Wereld Economisch Forum een videoboodschap opgenomen.

"Ik wil jullie opnieuw herinneren aan de noodsituatie waarin we ons bevinden. De crisis die jullie en jullie voorgangers hebben veroorzaakt en ons hebben aangedaan. De crisis die jullie niet langer kunnen negeren."

"Ik wil jullie herinneren aan de beloftes die jullie gemaakt hebben aan jullie kinderen en kleinkinderen. En om jullie te vertellen dat we niet bereid zijn compromissen te sluiten over de minimale veiligheidsniveaus die nog resteren. Hoe langer we doen alsof we het klimaat en de ecologische noodzaak kunnen oplossen zonder het als een crisis te beschouwen, hoe meer tijd we verliezen. Tijd die we niet hebben."

Gerechtigheid

"We begrijpen dat de wereld complex is en dat verandering niet van de ene op de andere dag komt. Maar jullie hebben nu meer dan drie decennia aan blablabla gehad. Hoeveel moet je er nog hebben? Want op het klimaatvlak verkeert de wereld nog steeds in een staat van ontkenning. Aan de meest getroffen mensen in de meest getroffen gebieden wordt gerechtigheid systematisch ontzegd."

"Ik ben hier niet om jullie te vertellen wat te doen. Het veiligstellen van de toekomstige levensomstandigheden en het behouden van het leven op aarde zoals wij dat kennen, is immers vrijwillig. De keuze is aan jullie. Maar ik kan jullie dit garanderen: je kan niet onderhandelen met natuurkunde. En jullie kinderen en kleinkinderen zullen jullie verantwoordelijk houden voor de keuzes die jullie maken."