CO-vergiftiging slaat weer toe en is levensgevaarlijk: Expert legt uit hoe je het voorkomt

door: STS
Ambulance - ziekenwagen
Afbeelding bron: Photonews

Op drie verschillende plaatsen zijn de hulpdiensten maandag moeten uitrukken wegens CO-vergiftigingen. Het ging om een koppel met een baby in Sint-Jans-Molenbeek, een man in Dendermonde en voor vier kinderen in Hechtel-Eksel. De verwarmingsketel zorgde telkens voor het sluipende gevaar, want CO is geurloos en kleurloos.

"Het is belangrijk om na te gaan of je toestellen voldoende zijn onderhouden", zei Patrick De Cock van het Antigifcentrum op VTM. "Dat betekent dat je om het jaar je toestellen op fossiele brandstoffen zoals stookolie, hout en kolen moet laten onderhouden. En om de twee jaar je gasinstallatie moet laten onderhouden. Dat is al heel belangrijk."

"Ten tweede moet je ervoor zorgen dat er voldoende verluchting is. Zodat de gassen naar buiten kunnen. En ten derde - en dat heeft ook met verluchting te maken - moet je zorgen dat je schoorsteen goed ontstopt is, zodat die goed kan trekken. Die moet dus ook regelmatig onderhouden worden."

Handig is om het telefoonnummer van het Antigifcentrum te noteren en bij de hand te houden voor wanneer er toch iets fout loopt. Dat nummer is 070/245.245.