Achterpoortje in de nieuwe wetgeving: zo kunnen werklozen toch nog 5 jaar uitkering krijgen

door: BVDO
Vincent Van Quickenborne
Afbeelding bron: Photonews

De federale regering pakte er stevig mee uit: vanaf volgend jaar kunnen werklozen nog maximaal twee jaar een uitkering krijgen. Al is er nu al een achterpoortje ontdekt.

Voor de federale regering moet het beperken van een uitkering voor werklozen in de tijd veel geld opleveren. Maar zal dat in de praktijk ook effectief zo zijn? Vanaf volgend jaar zouden duizenden werklozen hun uitkering verliezen, als de regering voor de zomer het helemaal eens geraakt over de nieuwe regelgeving om uitkeringen voor werklozen te beperken tot twee jaar.

Er zijn enkele uitzonderingen waardoor het toch mogelijk zou zijn om een uitkering langer dan twee jaar te houden. Vincent Van Quickenborne ontdekte een stevig achterpoortje in de wetteksten die klaarliggen.

Wie voor 1 januari 2026 met een opleiding voor een knelpuntberoep begint kan de werkloosheidsuitkering behouden tot 2030. Er staat enkel dat je de opleiding moet volgen, niet dat je moet geslaagd zijn.

“Dus wat zullen we zien: dat er zich nu ineens heel veel werklozen – die nochtans jaren de kans hebben gehad – zullen inschrijven voor een opleiding tot knelpuntberoep. De werkloosheid wordt een nieuw soort studiebeurs!”, vertelt Van Quickenborne aan Het Laatste Nieuws.

Als je die uitzondering laat bestaan tot 2030, dan zit je al in een volgende legislatuur. En wie weet welke regering we dan krijgen en wat die zal willen doen met de werkloosheidsuitkeringen.