Ergernis over 'wielerterroristen': "Wanen zich koning van de weg en denken dat ze alles mogen"

door: STS
Wielertoeristen - fietsen
Afbeelding bron: Unsplash (Archieffoto)

Vlamingen houden van wielrennen en velen trekken er geregeld zelf met de koersfiets op uit. Wij stelden op onze Facebook-pagina de vraag: "Erger jij je wel eens aan wielertoeristen?" Velen ergeren zich, maar er wordt ook opgeroepen tot wederzijds respect.

"Ik zie op het fiets- of wandelpad vaak opeens een hoop sprintende wielrenners naast elkaar aan hoge snelheid. En een bel kennen ze niet, hoogstens een roep of een snauw. Wandelaars moeten maar opzij springen, de greppel in", stelt Ingrid.

"Ik ben reeds 45 jaar wielertoerist en moet beamen dat er de laatste jaren totaal geen respect meer is voor zowel verkeersregels, wandelaars, andere wielertoeristen en gemotoriseerd verkeer", stelt Ronny.

"Er zijn ook wielertoeristen die zich wel aan de regels houden en zich correct gedragen, maar het merendeel is gewoon schandelijk", vindt Marin.

"Het is spijtig dat de goede groepen wielertoeristen moeten boeten voor die agressieve groepen. Iedereen moet plezier beleven aan het fietsen en elkaar respecteren", vindt Heidi.

"Wielertoeristen? De naam 'wielerterroristen' past beter bij hen. Ze denken dat ze alles mogen en dat de baan van hun alleen is", schrijft Marijke.

"Meestal niet. Zij zijn zwakke weggebruikers. Soms moet je even achter hen blijven, tot het goede moment gekomen is om voorbij te steken, zoals bij een traag rijdende tractor", schrijft Marcel.

"Er zíjn wielertoeristen die absoluut geen respect hebben. Jammer dat zij denken onsterfelijk te zijn en zich de koning van de weg wanen. Zorg voor wederzijds respect en het leven is mooi", laat Tristan weten.

"Soms zijn er wel die bijvoorbeeld het fietspad gebruiken. Die bellen en dan vriendelijk dankjewel zeggen als je opzij gaat. Die hun snelheid aanpassen wanneer ze kleine kinderen, senioren en ruiters passeren", schrijft Wouter.

"Als mama van een zoon die leeft voor zijn sport, erger ik me vaak aan automobilisten die géén rekening houden met onze zonen/dochters. Ze gaan door weer en wind rijden om beter te worden, terwijl ze bijna omver gereden worden", zegt Pamela.