Wielertoeristen krijgen dit besluit van de rechtbank te horen na dodelijk ongeval met fietser (73)

door: STS
Fietser - wielertoerist
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

De politierechtbank heeft woensdag een uitspraak gedaan in een zaak rond een dodelijk verkeersongeval. Daarbij kwam een 73-jarige fietser om het leven.

Het ongeval deed zich in juni 2022 voor in Oelegem. Een zeventiger met een elektrische fiets reed vanop een zandweg het jaagpad op.

Een groep wielertoeristen kwam daar net aangereden en wilde de fietser voorbijsteken, maar een van de wielertoeristen botste met de bejaarde man. Die kwam met zijn hoofd op het asfalt terecht en overleed later in het ziekenhuis.

De twee kopmannen zouden volgens het openbaar ministerie te onvoorzichtig gereden hebben. De rechter was echter van oordeel dat het slachtoffer voorrang had moeten verlenen.

"Voorrang verlenen betekent geen hinder veroorzaken aan wie voorrang heeft. Het slachtoffer had moeten voorzien dat hij de naderende fietsers ernstig zou hinderen", citeert VTM de politierechter.

Uit gps-data bleek dat de wielertoeristen de maximum toegelaten snelheid van 30 km/u op het jaagpad ook niet overschreden hadden.

De twee wielertoeristen werden vrijgesproken. De familie van het slachtoffer bekijkt nog of ze beroep zullen aantekenen tegen die uitspraak.