Marc Van Ranst doet dringende oproep nu het griepseizoen weer stilaan gaat beginnen

door: PMN
Marc Van Ranst
Afbeelding bron: Photonews

Het is weer de periode van het jaar dat het coronavirus weer toeneemt in kracht. Veel mensen maken zich opnieuw zorgen.

Maar niet alleen het coronavirus neemt toe, ook het griepvirus zal weer toeslaan. Wie een griepprik wil, zal dat voortaan kunnen laten doen bij de apotheker.

Elk jaar sterven er in ons land enkele honderden tot enkele duizenden mensen aan de griep. Negentig procent van de mensen die overlijden aan de griep zijn 65-plussers.

Viroloog Marc Van Ranst roept dan ook op dat die groep zich zeker laten inenten tegen de griep. Normaal zou je vanaf 1 oktober je griepprik bij de apotheker kunnen laten zetten, maar die datum zal niet gehaald worden. Vlaams Belang - parlementslid Dominiek Sneppe vroeg immers een tweede lezing in de commissie.

“Dat zal vermoedelijk voor een weekje uitstel zorgen”, merkt Van Ranst op in Het Nieuwsblad. “Die tussenkomst was niet zo verstandig.”

Van Ranst verwacht dat het een normaal griepseizoen worden. Ook het vorige griepseizoen in ons land was normaal, al begon dat wel wat vroeger.

De viroloog spreekt duidelijke taal over de griep. “Maar normaal of niet, griep wordt onderschat. Mensen spreken van ‘een griepje’, maar jaarlijks vallen in ons land tussen een paar honderd tot een paar duizend doden”.