Mensen die tanken schrikken: Bekende klimaatactivist houdt actie aan tankstation, politie moet ingrijpen

door: STS
Tanken
Afbeelding bron: Photonews

Er is opschudding ontstaan aan een tankstation. De bekende klimaatactivist Wouter Mouton hield er een actie. Uiteindelijk moest de politie hem verwijderen.

Het gaat om Wouter Mouton, een veertiger die zich eerder liet opmerken door de finale van de Ronde Van Vlaanderen de verstoren, zich tijdens een bekerfinale in het voetbal vastketende aan een doelpaal, en zich in musea vastkleefde aan schilderijen.

Dit keer hield hij een klimaatactie bij een tankstation in Brugge. "Hij viseerde TotalEnergies, dat betrokken is bij de aanleg van een oliepijpleiding in Oeganda en Tanzania", weet Focus-WTV. "Volgens de man werden bijna 100.000 mensen onteigend en vormt de pijplijn een gevaar voor de biodiversiteit in de regio."

Volgens de regionale zender plakte Mouton stickers en hield hij klanten van het tankstation ongewenst tegen. Hij weigerde te vertrekken, en uiteindelijk werd de politie erbij gehaald, waarna de man bestuurlijk aangehouden werd.

Meisje met de parel

Eerder deze week kreeg de man nog opschorting van straf van het hof van beroep voor het zich vastkleven aan het schilderij 'Madonna met kanunnik Joris van der Paele' van Jan Van Eyck, in het Groeningemuseum.

Eerder zat hij in Nederland een tijdje in de gevangenis nadat hij zich had vastgelijmd aan het schilderij 'Meisje met de parel' van Johannes Vermeer.

In beide gevallen bevonden de schilderijen zich achter glas, waardoor ze niet beschadigd raakten tijdens de acties.