Nieuwe aanbevelingen over mondmasker voor huisarts én patiënten

door: STS
Mondmasker
Afbeelding bron: Photonews

Huisartsenvereniging Domus Medica beveelt dokters en patiënten aan om het mondmasker te blijven gebruiken.

De ministers van Volksgezondheid beslisten eerder deze week om een coronabarometer in te voeren voor de zorg, gebaseerd op drie niveaus van virusverspreiding.

Het hanteren van de coronabarometer en de maatregelen per niveau (mondmasker dragen bijvoorbeeld) is een aanbeveling, geen verplichting. Huisartsenvereniging Domus Medica raadt alleszins aan om het mondmasker te blijven gebruiken bij een doktersbezoek.

Op Niveau 1 (minder dan 128 griepachtige contacten per 100.000 consulten): "Patiënten met klachten van de luchtwegen dragen een chirurgisch mondmasker. Patiënten met een kwetsbare gezondheid (inclusief zwangere vrouwen) dragen een chirurgisch masker of een FFP2-masker."

"Arts/verpleegkundige/kinesitherapeut draagt masker bij direct (lichamelijk) contact met infectieuze patiënt en bij patiënten met een kwetsbare gezondheid."

Op Niveau 2 (128 tot 783 griepachtige contacten per 100.000 consulten): "Alle patiënten en artsen/verpleegkundigen/kinesitherapeuten dragen een (chirurgisch) mondmasker.  Gezichtsbescherming wanneer er risico is op verspreiding van droplets. Vergaderingen van praktijkmedewerkers met mondmasker."

Op Niveau 3 (meer dan 783 griepachtige contacten per 100.000 consulten): "Alle patiënten en medewerkers in de praktijk dragen een chirurgisch masker, ook tijdens meetings onder praktijkmedewerkers."

"Artsen/verpleegkundigen/kinesitherapeut gebruiken een FFP2-masker, zeker tijdens een consult met een infectieuze patiënt en gezichtsbescherming wanneer er risico is op verspreiding van droplets."