Ongerustheid over besmettelijke ziekte: "Risico op import en uitbraken in Vlaanderen"

door: STS
Dokter - voorschrift
Afbeelding bron: Pixabay

Huisartsenvereniging Domus Medica roept de huisartsen op om goed op te letten voor symptomen die wijzen op mazelen. "Er is een risico op import en uitbraken in Vlaanderen", klinkt het.

"Omwille van de COVID-19 pandemie werden er volgens de Wereldgezondheidsorganisatie wereldwijd 40 miljoen kinderen niet gevaccineerd tegen mazelen."

"Recent waren er verschillende uitbraken in Afrika, maar ook in Oostenrijk, waar er dit jaar al 113 gevallen gedetecteerd werden. Dit toont het risico aan op import en uitbraken in Vlaanderen."

Huisartsen krijgen daarom deze raad: "Bij symptomen zoals koorts en huiduitslag blijft het belangrijk om aan mazelen te denken en het verdacht geval te isoleren."

"Wegens de hoge besmettelijkheid, moet de bevestiging van de diagnose altijd gebeuren, zelfs al zijn er geen therapeutische consequenties voor de patiënt."

Artsen krijgen ook de raad om bij verdachte gevallen een neuswisser te gebruiken, waarop dan later een PCR-analyse kan uitgevoerd worden. Ook moeten verdachte gevallen gemeld worden aan het team infectieziektebestrijding.