Onverwachte kosten op komst voor eigenaars van zonnepanelen?

Het zijn zeer zonnige dagen, en zonnepanelen leveren nu dan ook veel stroom. "De stroom die je niet gebruikt kan je opslaan op het net, maar de prijs die je daarvoor terugkrijgt, het injectietarief, wordt steeds lager. Sommige leveranciers waarschuwen zelfs dat je binnenkort moet betalen om zonne-energie op het net te zetten", viel te horen op VTM
"Het slimste is om op zonnige momenten sowieso al je grootverbruikers te laten draaien. Denk aan de wasmachine, de droogkast, de warmtepomp of een elektrische boiler."
"Je kan die manueel aanzetten, maar er zijn ook verschillende energiemanagementsystemen op de markt. Die gaan dan automatisch grote verbruikers aanschakelen wanneer er veel zon is, of bijvoorbeeld automatisch je wagen opladen wanneer de opbrengsten van je zonnepanelen pieken."
Thuisbatterij
"Je kan je overtollige energie ook kwijt in een thuisbatterij. Op de momenten met een negatief injectietarief sla je dan energie op, en 's avonds gebruik je die dan. Het nadeel is wel dat zo'n thuisbatterij nog relatief veel kan kosten. Afhankelijk van de stroomprijzen ligt de terugverdientijd tussen de zes à vijftien jaar. Als je weet dat de levensduur van zo'n batterij rond de tien jaar ligt, is dat misschien toch niet zo'n goed idee."
"En de laatste mogelijkheid: gewoon de zonnepanelen uitschakelen. Bij de moderne systemen kan dat al automatisch. In andere gevallen kan je de omvormer manueel uitschakelen en zo voorkomen dat je stroom gaat injecteren op het net."