Spijtig voor spaarders: "Banken knijpen niet langer oogje dicht"
Wie geld op een spaarboekje heeft staan, betaalt een roerende voorheffing van 15% op de rente. Enkel op de eerste 1.020 euro intrest betaal je niets.
Is het dan een optie om aan die roerende voorheffing te ontsnappen door bij verschillende banken een spaarboekje te openen? Die vraag werd op VTM
"Ik zou zeggen: dat is een vraag van de vorige eeuw. Toen was het een beetje een nationale sport. Had je een spaarboekje en stond er te veel geld op, dan opende je een tweede spaarboekje, en eventueel een derde en een vierde."
"Toen kon dat zelfs nog bij dezelfde bank. Er werd toen een oogje dichtgeknepen. Ze gaven het niet door aan de fiscus en ze telden de spaarboekjes zelfs niet bij elkaar op binnen de bank."
"Vandaag is dat onmogelijk. Binnen dezelfde bank worden de spaarboekjes samengeteld. Dus je moet al naar een andere bank gaan. En het enige voordeel dat je hebt is dat die roerende voorheffing niet wordt ingehouden. Dus je krijgt nog altijd het geld netto."
"Maar de mens die dit doet moet toch opletten, want die is niet helemaal mee. Want sinds een aantal jaren bestaat er een dienst in ons land waarbij alle banken alle rekeningen van alle Belgen moeten aanmelden. En sinds kort moet daar ook het bedrag bijgezet worden."
Aangeven op belastingaangifte
"Met andere woorden: een controleur kan met een eenvoudige druk op de knop zien of iemand met zeven spaarboekjes en 300.000 euro dat ook wel keurig heeft aangegeven in zijn belastingaangifte."
"Want dat is wat je moet doen als je te veel rente ontvangen hebt; dan moet je dat zelf aangeven in je belastingaangifte. Het is makkelijk te controleren of je dat gedaan hebt. En heb je dat niet gedaan, dan ga je er niet zomaar vanaf komen. Dan zal het wel het dubbele ofzo zijn dat je moet betalen."