Steven Van Gucht slaat alarm: "Alles aan doen om deze uitbraak onder controle te krijgen"

door: STS
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

Steven Van Gucht van Sciensano maakt zich morgen over de opmars van het vogelgriepvirus. Dat wordt op steeds meer melkveebedrijven in de VS vastgesteld.

Marc Van Ranst meldde recent nog dat H5N1 meer en meer wordt aangetroffen in melkveebedrijven in de Verenigde Staten. "Ook in melk vindt men het virus, maar enkel in rauwe melk is het nog besmettelijk", schreef hij op X.

Hij voegde eraan toe dat dit kan betekenen dat het vogelgriepvirus beter en beter kan opgespoord worden en/of dat de epidemie onder koeien in de VS al uitgebreider is dan gedacht.

Dat kan voor problemen zorgen. "Hoe meer koeien besmet zijn, hoe meer gelegenheid het virus heeft om mensen te besmetten, bijvoorbeeld bij het melken", stelt viroloog van Gucht in een interview met Gazet van Antwerpen.

Meer kans dat vogelgriepvirus zich aanpast aan mens

En dat kan vreselijke gevolgen hebben: "Hoe meer mensen het virus krijgen, des te groter wordt de kans dat het zich aanpast aan de mens. Er moet dus alles aan gedaan worden om de uitbraak in de VS onder controle te krijgen", besluit Van Gucht.

Volg Redactie24 nu ook via WhatsApp