Virologen nu zeer bezorgd: "Dit zien we niet graag gebeuren, dit virus heeft wat in zijn mars"

door: STS
Johan Neyts - Marc Van Ranst
Afbeelding bron: Photonews

Virologen maken zich zorgen nu het vogelgriepvirus voor het eerst is overgedragen van een koe op een mens. Dat gebeurde in een melkveebedrijf in Amerika.

Het vogelgriepvirus H5N1 werd overgedragen van koe op mens in een melkveebedrijf in Texas. De besmette persoon is genezen, maar virologen baart deze ontwikkeling wel zorgen. "Het is zorgwekkend dat het virus van koeien op koeien wordt overgedragen", zei viroloog Johan Neyts op Radio 1.

"Katten, nertsen, zelfs ijsberen en coyotes kunnen met het vogelgriepvirus besmet geraken. We hadden nooit verwacht dat koeien zo makkelijk te besmetten zouden zijn."

Of dit tot een pandemie zal leiden, werd Neyts gevraagd. "Daarvoor is het te vroeg", klonk het. "Er zijn een paar gevallen bij mensen bekend, maar al bij al valt dat mee. Met andere H5N1-stammen zien we nu en dan toch wel een aantal mensen die heel ziek zijn en eventueel kunnen overlijden."

"We moeten het natuurlijk in de gaten blijven houden. Het is een virus dat wel wat in zijn mars heeft. We moeten waakzaam blijven en zorgen dat we voorbereid zijn. Door te weten hoe vaccins te maken en virusremmers te ontwikkelen voor het geval we te maken krijgen met een epidemie of een pandemie."

"Het lange lijstje aan zoogdieren dat besmet raakt, toont dat het virus sterk aan het experimenteren is, en dat het epidemietjes veroorzaakt binnen verschillende soorten zoogdieren", reageert Marc Van Ranst in het Nieuwsblad. "Vandaar is het maar een kleine stap naar de mens. We zien dit niet graag gebeuren."

Volg Redactie24 nu op Instagram