Steven Van Gucht duidelijk: "Als dat gebeurt zitten we met nieuwe pandemie"

door: STS
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

De Wereldgezondheidsorganisatie zegt zich grote zorgen te maken over het vogelgriepvirus. Dat wordt steeds vaker overgedragen op andere diersoorten, en ook op de mens.

H5N1, zoals het vogelgriepvirus heet, werd in 23 landen vastgesteld bij 889 mensen. Van de mensen die het virus opliepen, overleed zowat de helft. Het gaat om 463 personen, oftewel 52%. Hoe bezorgd moeten we hierover zijn?

Die vraag werd voorgelegd aan viroloog Steven Van Gucht. "De kans op besmetting van dier op mens is heel klein", vertelde Van Gucht aan VRTNWS. "Er zijn ook opvallend weinig gevallen van vogelgriep in Europa, waardoor ik mij niet meer zorgen maak over een mogelijke uitbraak dan bijvoorbeeld een jaar geleden."

Nu het vogelgriepvirus op steeds meer verschillende dieren overspringt, bestaat de vrees dat op een dag het virus van mens op mens overgedragen gaat kunnen worden. "Die vrees is er altijd, maar de kans dat het gebeurt, is ook heel erg klein", zegt Van Gucht daarover.

Nieuwe pandemie

Maar als het gebeurt, zitten we wel met een wereldwijd probleem. "Mocht dat toch gebeuren, dan hebben we af te rekenen met een nieuwe pandemie. Maar daarvoor ligt een plan klaar, dus we zijn voorbereid."

Volg Redactie24 nu op Instagram