"Straks energiefactuur van 3.000 of 4.000 euro?": Grote bezorgdheid bij veel Vlamingen

door: STS
Elektriciteitsfactuur - energiefactuur
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

Heel wat Vlaamse gezinnen en ondernemers maken zich grote zorgen. Zij hebben al geruime tijd geen energiefactuur meer ontvangen, en vrezen straks een heel groot bedrag in één keer te moeten betalen.

16.855 Vlaamse gezinnen en kmo's zitten al weken, maanden, of soms zelfs meer dan een half jaar te wachten op hun energiefactuur. Dat blijkt uit cijfers die VTM opvroeg bij de Vlaamse energieregulator VREG. De oorzaak blijkt een IT-probleem te zijn bij het datasysteem Atrias.

"Als je voortdurend geblokkeerd zit in het systeem, dan ondervind je effectief hinder op dit moment. Dat moeten we ook toegeven. Dat gaat dan over het uitblijven van je factuur", vertelde Björn Verdoodt, de woordvoerder van Fluvius, op VTM.

"Maar het kan ook zijn dat het moeilijker is om van leverancier te veranderen. En ook bij een verhuis kan de administratie daardoor wat later komen."

Duizenden euro's betalen?

"We mogen nog elektriciteit gebruiken. Ze zijn zo 'lief' om ons niet af te sluiten", vertelde gedupeerde Sandrine, die al sinds november geen factuur meer ontving, aan de commerciële zender. "Maar voor de rest is het wachten, er is niets aan te doen. Maar straks moeten we misschien 3.000 of 4.000 euro in één keer betalen."