Vrees voor wereldwijde stroomuitval: “Al vanaf volgend jaar”

door: PMN
Afbeelding bron: Pixabay

Moeten we ons zorgen maken over onze stroom? Er is immers vrees voor een wereldwijde stroomuitval. Dat zou al kunnen zijn vanaf volgend jaar.

Het is Elon Musk die het probleem aan de kaak stelt. Hij deed dat tijdens de Bosch Connected World-conferentie. De CEO van onder meer Tesla waarschuwde voor een wereldwijd stroomtekort.

“De vraag naar elektriciteit zal nog verder toenemen”, klinkt het bij Musk. “Vanaf 2025 zal het niet meer kunnen voldoen aan onze behoeften.” Hij verwijst dan naar artificiële intelligentie (AI) en elektrische auto’s. “Er zal niet genoeg elektriciteit beschikbaar zijn om al deze chips te laten werken.”

Volgens Musk zou dat het gevolg zijn van voortdurende ontwikkelingen op het gebied van AI en het gebruik daarvan. “Dat gaat zich in de toekomst ook voortzetten op mobiele telefoons en auto’s.”

Hoe kunnen we wereldwijde stroompanne voorkomen?

Om een elektriciteitstekort te voorkomen roept Musk op om massaal te investeren in hernieuwbare energiebronnen, energieopslagsystemen en slimme elektriciteitsnetten. “We hebben geen tijd meer te verliezen. Dit moet onmiddellijk gebeuren”, waarschuwt hij.

Het moet ook wel gezegd worden dat Musk er alle belang bij heeft om een stroomtekort te voorkomen. Eén van de gevolgen zou kunnen zijn dat de verkoop van elektrische wagens zou dalen.