Vrouwelijke zwarte Sinterklaas zorgt voor ophef: "Breng je ouderwetse Sinterklaasboeken mee om in te ruilen"

door: STS
Sinterklaas
Afbeelding bron: Photonews

Niet Sinterklaas maar Queen Nikkolah zal op 6 december de kinderen ontvangen in het stadhuis van Gent. Dat laat de stad weten via haar website.

"Op 6 december komt Queen Nikkolah naar het stadhuis. Ouders en kinderen zijn welkom voor een leuke ontmoeting en heel wat activiteiten", staat te lezen op de website van de stad Gent.

"Queen Nikkolah is een nieuwe mythe voor kinderen, die de raciale- en gendergrenzen van Sinterklaas ter discussie stelt. Ze komt van het zonnige Alkebulan en heeft een ongewoon warm hart, dat de koude samenleving in het Land Heel Dichtbij, zo dichtbij dat je het haast kon voelen, opwarmt."

"Op 6 december deelt ze haar zonnestralen uit in het stadhuis. Ze heeft allerlei lekkers mee voor de kinderen en neemt de tijd om hen op de schoot te nemen."

Tegelijk wordt gevraagd om ouderwetse Sinterklaasboeken mee te nemen en in te ruilen. "Heb je nog een ouderwets Sinterklaasboek liggen? Breng het mee en je krijgt er gratis een nieuw en moderner voor in de plaats."

Het initiatief zorgt voor ophef. "Hoe betuttelend kan je zijn?", reageerde N-VA-fractieleidster Anneleen Van Bossuyt tegenover de krant De Morgen. "In Gent zijn het belerende vingertje of pogingen tot censuur nooit veraf."

"'Ze heeft een ongewoon warm hart voor de koude samenleving in het Land Heel Dichtbij'. Wat een stigmatisering. Wie bedenkt zo'n onzin?", schrijft Maurits Vande Reyde (Open Vld) op X.

Update: het evenement zal elders moeten doorgaan. Er is door de politiek beslist om het niet in het stadhuis te laten plaatsvinden.