"Wordt betaalbaarder voor veel mensen": Meer Belgen krijgen in 2024 deze terugbetaling

door: STS
bank sparen
Afbeelding bron: pexels

Meer Belgen zullen in 2024 kunnen rekenen op een terugbetaling van de ziekteverzekering voor brillenglazen en optische contactlenzen. "Dat heeft het Verzekeringscomité van het RIZIV beslist", laat de Christelijke Mutualiteit weten.

"Vandaag is er een terugbetaling voor brillenglazen vanaf dioptrie 7 (-7 of +7), en voor optische contactlenzen vanaf dioptrie 7,75."

"In de toekomst zal de ziekteverzekering tussenkomen voor brillenglazen én optische lenzen met een sterkte vanaf dioptrie 6."

"Concreet gaat het voor deze doelgroep om een terugbetaling van 79 tot 369 euro per glas, wanneer je naar een geconventioneerde opticien gaat en afhankelijk van welk soort glazen je nodig hebt. Bifocale, trifocale of progressieve glazen worden terugbetaald voor wie minstens -6 verzicht heeft. Deze nieuwe terugbetaling geldt voor alle leeftijden."

"Daarnaast blijven de specifieke terugbetalingsregels voor brillenglazen voor kinderen jonger dan 18 en 65-plussers van kracht. Zij kunnen onder bepaalde voorwaarden ook beroep doen op een terugbetaling met een dioptrie lager dan 6."

"Dit zal een verschil maken voor heel wat Belgen", zegt Luc Van Gorp, voorzitter van CM Gezondheidsfonds. "We zijn tevreden dat brillen en lenzen betaalbaarder worden voor een pak meer mensen."

Het is nog niet geweten wanneer in de loop van volgend jaar de maatregel precies van kracht zal gaan.