Zonnepanelen niet zonder risico, eigenaar houdt hart vast: "Kans op leidingen die smelten, kortsluiting en brandgevaar"
Problemen met overbelasting van het stroomnet kunnen ervoor zorgen dat een installatie van zonnepanelen gevaarlijk wordt. Er ontstaat dan risico op kortsluiting en brand.
Zonnepanelen kunnen uitvallen wanneer het stroomnet overbelast geraakt omdat er te veel zonne-energie opgezet wordt. Netbeheerder Fluvius kreeg afgelopen zomer 2.613 klachten over uitvallende panelen. Dat is de helft minder dan vorig jaar.
Maar voor wie zijn zonnepanelen ziet uitvallen, blijft het een vervelend probleem. Want de zonnepanelen leveren zo minder op. En nog erger: er ontstaat risico op brand.
"Dat is nu al ongeveer 2.500 keer dat mijn omvormer is uitgevallen, sinds juni", getuigde Martin Smeets, een eigenaar van zonnepanelen, op VRT 1. "Ik heb dit jaar ongeveer 220 tot 230 uren aan stroomopwekking verloren."
De oude elektriciteitsleidingen in de buurt kunnen de toevloed van zonne-energie van Martin en zijn buren niet aan. "Wat mijn installateur zei, was heel alarmerend. Ze zeiden me zelfs dat ik spanningen had van meer dan 260 volt. Met als gevolg dat dat heel schadelijk kan zijn voor mijn huisinstallatie... Dat leidingen kunnen smelten, ik kortsluitingen kan krijgen en misschien zelfs brandgevaar kan krijgen."
"Als ik Fluvius daarover contacteer, zeggen ze dat ze er momenteel niets aan kunnen doen. En dat ze binnen afzienbare tijd een nieuwe elektriciteitscabine moeten plaatsen. Maar dat zeggen ze mij nu al twee jaar."
Fluvius geeft uitleg waarom het zolang duurt
"Soms moet er gegraven worden of moet er een distributiecabine bijgeplaatst worden" vertelde de woordvoerster van Fluvius aan de openbare omroep.
"En dan moeten we op zoek naar een perceel grond voor die cabine, en dat is niet altijd evident. Dus dat kan wat langer duren. Maar belangrijk is om een duurzame oplossing te creëren."
Via Mijnfluvius.be kunnen getroffen eigenaars van zonnepanelen een schadevergoeding indienen.