Oorlog in de schaatswereld, kampioen haalt uit naar Nederland: "Dit is corruptie"

door: CDC
Nils van der Poel
Afbeelding bron: Photonews

Nieuwbakken Zweeds Olympisch schaatskampioen Nils van der Poel is niet te spreken over bepaalde praktijken in de schaatswereld. Hij haalt stevig uit.

Nils van der Poel is bezig aan een uitstekende Olympische Spelen en won er goud op de 5000 meter. Maar vandaag haalde hij stevig uit naar de Nederlandse schaatsbond. Dat meldt AD.nl.

Van der Poel kwam te weten dat bewegingswetenschapper Sander van Ginkel, lid van de Nederlandse ploeg, lobbyt zodat de Nederlanders ideale ijsomstandigheden hebben. van Ginkel had eerder verklaard aan de pers: "Door dingen te benoemen en aan te blijven dringen op aanpassingen die in ons voordeel zijn, krijgen we toch iets meer voor elkaar.”

Dat viel slecht bij de Zweedse kampioen. "Dit is het grootste schandaal in onze sport. En we hebben af en toe dopinggevallen. Dit is niet minder serieus. Ik bedoel: je kunt de KNSB niet voor vier jaar schorsen. Maar ik ben benieuwd wat de ISU hiertegen gaat doen.” 

Van der Poel is duidelijk: "Dit is corruptie." De Nederlanders zelf zien het anders. "Het is onderdeel van onze professionele organisatie in de schaatssport. En contact met de ijsmeester is er altijd. Niet alleen door Nederland. Maar dat is geen poging tot beïnvloeding.”