Energiespecialist blikt al vooruit naar de winter: “In dat geval niet uit te sluiten dat prijzen weer zo hoog zijn”

door: PMN
Afbeelding bron: Pixabay

De prijzen voor elektriciteit en gas blijven hoog. Maandag brak de gasprijs alweer alle records, al voor de tweede dag op rij.

Maandag brak de gasprijs een record en dinsdag was dat de prijs voor elektriciteit. “Het is werkelijk ongezien”, legt energiespecialist Luc Pauwels uit in ‘Het Journaal’.

“Een jaar geleden stond de gasprijs in augustus op 25 euro. Maandag is die doorgestoten naar maar liefst 220 euro. Dat was voor de tweede dag op rij een record.”

“Dinsdag was er een piek van 250 euro. Bij elektriciteit is dat net hetzelfde verhaal. Daar staan de prijzen boven de 500 euro. Dat is twaalf keer duurder dan een paar jaar geleden.”

Hitte en droogte
Het is hoogzomer en toch stijgt de gasprijs terwijl we niet verwarmen in huis. “Het is precies die hitte en die droogte die het probleem alleen maar erger maken”, gaat Pauwels verder.

“In Europa maken we veel elektriciteit met gasgestookte elektriciteitscentrales. Dat gas is zeer duur en daar willen we ook van af met de oorlog in Oekraïne. Intussen zijn er ook problemen met de alternatieven."

Winter
En dan moet de winter nog komen. “Maar je mag verwachten dat in de winter de temperaturen wel gaan dalen”, reageert Pauwels.

“We zullen dan ook wel wat regen krijgen. Alles zal afhangen van wat de Russische president Vladimir Poetin gaat doen. Als die de kraan tijdens de winter volledig dichtdraait, is het niet uitgesloten dat we dan opnieuw zo’n hoge prijzen gaan hebben.”