"Absoluut vermijden dat we onze economie structurele schade toebrengen"

door: WVDS
Afbeelding bron: Voka

De coronamaatregelen hebben een enorme impact op onze economie. Het streven naar een begroting in evenwicht is in deze tijden niet van belang, maar het is wel cruciaal om ervoor te zorgen dat de economie geen structurele schade oploopt, benadrukt econoom Bart Van Craeynest.

“De begroting in evenwicht krijgen, daar moeten we ons nu niet op blindstaren want dat gaat toch niet lukken in de huidige context en is eigenlijk ook niet nodig. Veel belangrijker is om plannen te maken op langere termijn om ons overheidsgeld op orde te krijgen”, zegt Bart Van Craeynest, hoofdeconoom bij VOKA, aan Redactie24.

“Met deze crisis is het niet erg om een tekort te hebben. Het is zelfs noodzakelijk. De private sector - waarmee ik de gezinnen en bedrijven bedoel - is heel voorzichtig geworden. Op langere termijn moet de overheid er wel voor zorgen om terug een reservepotje aan te leggen. Het is maar de vraag of de regering op dit moment zo een plan heeft.”

“Dit en volgend jaar zal economisch nog wel zwaar zijn voor de bedrijven en gezinnen. We moeten zeker vermijden dat we onze economie structurele schade toebrengen. Als nu een aantal sectoren voor een paar maanden moeten sluiten om het virus tegen te gaan is dat zeker niet aangenaam, maar ook niet dramatisch.” 

Overheid nodig om gezonde bedrijven te beschermen

“Nu moeten we vooral vermijden dat we beslissingen nemen die onze economie structureel kapot maken, dat bedrijven, als de crisis onder controle is, niet meer opgestart raken omdat de put te diep is geworden.”

“Daarvoor heb je de overheid nodig om te zorgen dat bedrijven die voor de crisis gezond waren, niet aangetast raken en dat die bedrijven na de crisis opnieuw kunnen opstarten.”

“Het gaat heel belangrijk zijn om na deze crisis onze economie zo snel mogelijk terug op een normaal toerental te krijgen. Als we kunnen vermijden dat er structurele schade is kunnen we, wanneer het virus onder controle is, vrij snel onze economie op een normaal toerental laten draaien. In dit geval gaan de mensen het niet echt voelen.” 

Structurele schade zorgt voor daling welvaartsniveau

“Is er wel structurele schade dan slepen we de crisis jaren met ons mee. Ons welvaartsniveau zal dan structureel serieus lager komen te liggen. Dat scenario gaan we kost wat kost moeten vermijden. Daarom is het ook van belang dat de overheid nu inspanningen levert en bijvoorbeeld extra zal moeten investeren.”

“Steunmaatregelen zijn ook aangewezen om gezinnen en bedrijven over de crisis heen te helpen. Daarna heb je investeringen nodig om de economie terug te kunnen aanzwengelen en versterken.”