Bart Somers grijpt streng in tegen moskee na opzienbarende uitspraak van imam

door: STS
Bart Somers
Afbeelding bron: Photonews

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering en Gelijke Kansen Bart Somers heeft de procedure gestart om de erkenning van een Limburgse moskee in te trekken.

Het gaat om de Yesil Camii moskee in Houthalen-Helchteren. De imam van dat gebedshuis had op Facebook een bericht geplaatst waarin hij zich discriminerend uitliet over homoseksualiteit.

De man had bovendien op een ander bericht gereageerd met de woorden "homoseksualiteit is een virus van het kapitalisme en de democratie".

Voldoende reden voor Bart Somers (Open Vld) om de procedure te starten om de erkenning van de moskee op te heffen: "We hebben een reglementair kader dat bepaalt wat lokale geloofsgemeenschappen moeten doen om een erkenning te krijgen en te behouden. Wie ingaat tegen grondrechten, vervat in de Grondwet en in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, kan deze erkenning verliezen."

Spelregels

"Enkel diegenen die het wettelijk kader respecteren, zullen worden erkend of hun erkenning behouden. Zij die zich houden aan de spelregels, zullen beschermd worden tegen onterechte kritiek. Zij die buiten de wet treden, zullen worden gesanctioneerd. Dat is in het belang van alle moslims en bij uitbreiding alle gelovigen in Vlaanderen die de beleving van hun religie wel verzoenen met onze democratische rechtsstaat."