Bart Tommelein schrikt van nieuwe terreurgolf: “Lessen getrokken uit de aanslagen in Brussel”

door: WVDS
Afbeelding bron: Photonews

Na recente aanslagen in Frankrijk en in Oostenrijk is Europa opnieuw in de ban van terrorisme. Bart Tommelein (Open Vld) is verrast door deze nieuwe golf van terreur en vindt dat er een gezamenlijke strijd tegen terrorisme en extremisme moet worden gevoerd.

“Ik herinner me natuurlijk de aanslagen in België, ik was toen lid van de federale regering. Ondertussen was dit nog niet weg uit onze kaften, maar we hebben een nieuwe strijd te voeren tegen Covid-19. Het is verrassend dat nu opeens die terroristische aanslagen komen”, reageert Bart Tommelein bij Redactie24.

“Dit komt altijd onverwacht en in Frankrijk kon je dat, gezien de discussies die daar heersen, nog enigszins plaatsen. Maar wat in Wenen gebeurde is toch een heel grote negatieve verrassing. Dat baart ons zorgen, het is barbaars om dergelijke zaken te doen.”

“Een aanslag is altijd af te keuren, maar als heel de wereld aan het vechten is tegen een dodelijk virus dan zijn deze aanslagen gewoonweg walgelijk. Ik hoop dat men dit onder controle krijgt. Het toont aan dat extremisme alleen maar af te keuren is en dat het in al zijn vormen moet worden bestreden.”

Ondergrondse organisaties ontmantelen

“Nu moet men de handen in elkaar slaan in de strijd tegen het terrorisme en extremisme. Iedereen mag zijn mening verkondigen, maar als dat leidt tot dergelijke wandaden, dan moeten we ingrijpen aan de bron. We moeten onze radar zetten op het ontmantelen van die ondergrondse organisaties en daar moeten alle krachten voor gebundeld worden.”

Tommelein weet dat ons land lessen heeft geleerd uit de aanslagen in 2016 en benadrukt dat meer politie en soldaten op straat niet de oplossing is.

“Met meer politie en met meer soldaten op straat voorkomen we dergelijke aanslagen niet, je kan gewoonweg niet overal zijn. Wij hebben wel lessen getrokken uit de aanslagen in Brussel en onze staatsveiligheid weet wat ze doet, maar ze kan dat natuurlijk niet in de openbaarheid brengen.”