"Belofte over zonnepanelen was kiezersbedrog en niemand durfde het te stoppen"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Politicoloog Carl Devos noemt de beslissing van de vorige Vlaamse regering over de zonnepanelen en de terugdraaiende tellers kiezersbedrog.

"Er waren kritische adviezen van de Raad van State, de VREG en de CREG en er was een klacht van de federale regering. Dus de Vlaamse regering was gewaarschuwd. Maar tijdens de zitting in het Vlaams Parlement zei minister Lydia Peeters dat ze er zeker van was dat het in orde zou komen en dat de adviezen slecht waren", zei Devos in 'Terzake'.

"En ze kreeg weinig kritische tegenwind omdat ongeveer niemand moeilijk wou doen, want een paar weken later waren er Vlaamse verkiezingen. Iedereen wou maar wat graag meehelpen aan dat decreet waarmee de Vlaamse zonnepanelen-middenklasse een extra cadeau kreeg."

"Het kritische vermogen om te zeggen: stop, we zijn hier bezig met kiezersbedrog - het beloven van iets waarvan we kunnen vermoeden dat het na de verkiezingen voor problemen zal zorgen - durfde men toen niet zeggen. Het gaat eigenlijk om een collectieve verantwoordelijkheid."