Betalen we straks meer voor energie? "Een Vivaldi-taks op uw energiefactuur"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews

Zuhal Demir (N-VA), Vlaams minister voor Energie, maakt zich zorgen over de plannen van Groen en Ecolo om alle kerncentrales te sluiten tegen 2025. Ze vraagt zich af of we een Vivaldi-taks zullen moeten betalen op onze energiefactuur.

"Komt er een Vivaldi-taks op uw energiefactuur? Het klinkt goed: Avanti. Het land moet vooruit. Ik zou er haast voor applaudisseren. Tot de inhoud van de federale regeringsonderhandelingen uitlekt en -tot nader order- blijkt dat de Vivaldi-partijen de klappen vooral zullen uitdelen in het kamp van de alleenstaanden, de gezinnen en de bedrijven", reageert Zuhal Demir op Facebook.

"Terwijl het Vlaams regeerakkoord helder stelt dat het Vlaams gedeelte van de energiefactuur niet zal stijgen onder deze Vlaamse regering, lijkt zich op het federale niveau het omgekeerde scenario af te spelen. Als zelfverklaarde wereldverbeteraars blijven Groen en Ecolo vasthouden aan hun wildste fetisj, hun natste droom. Het sluiten van alle kerncentrales tegen 2025."

"Hoe ervoor gezorgd gaat worden dat de gezinnen niet in het donker komen te zitten? Hoe ervoor gezorgd gaat worden dat onze bedrijven voldoende energie krijgen om de economie draaiende te houden? Hoe we ervoor gaan zorgen dat we niet nog meer CO2 uitstoten? Op die vragen komt nog geen antwoord."

"Hun plan blijft beperkt tot het doorrekenen van een Vivaldi-taks op uw energiefactuur. Die moet dienen om gascentrales te bouwen die -ironisch genoeg- veel meer CO2 uitstoten dan de bestaande kerncentrales. Bovendien heeft men nog geen idee waar ze allemaal moeten komen, noch tegen wanneer ze er zullen staan."