Buurland rekent slechts 1,50 euro voor diesel en benzine: “Waarom kan België dat niet?”

door: BVDO
Tanken
Afbeelding bron: Shutterstock/jittawit21

De brandstofprijs ligt in ons land al een tijdje rond de twee euro, maar in Frankrijk wordt dat vanaf september slechts 1,50 euro.

Dat komt door een accijnsverlaging en een prijsverlaging door de oliemultinational TotalEnergies. Oppositiepartij PVDA eist dat de Belgische regering dezelfde maatregelen doorvoert.

“Als Frankrijk de prijzen aan de pomp kan verlagen, waarom België dan niet? De regering heeft sinds maart geen nieuwe maatregelen genomen”, zegt PVDA-fractieleidster in de Kamer Sofie Merckx.

“Wij pleiten al maanden voor een verlaging van de accijnzen tot het Europees minimum. Ook moet de regering werk maken van een belasting op overwinsten. Alleen al de dreiging met zo'n belasting zorgt in Frankrijk ervoor dat TotalEnergies de prijs met 20 cent per liter doet zakken.”

De oliebedrijven maken op dit moment gigantische winsten. “Total heeft 5 miljard winst gemaakt in de eerste drie maanden van dit jaar. Zelfs met deze prijsverlaging zullen ze nog ongeziene winsten maken. Het is onbegrijpelijk dat onze Belgische regering blijft weigeren om die overwinsten te belasten.”

PVDA wil in ons land een prijs van maximaal 1,40 euro per liter. De partij lanceerde daarvoor een petitie die al meer dan 100.000 handtekeningen kreeg.

Lees al het nieuws via de gratis app van Redactie24