CD&V wil rookverbod uitbreiden: Ook op al deze plaatsen straks geen sigaret meer?

door: MRO
Roken
Afbeelding bron: Pixabay

Met oog op een eerste rookvrije generatie pleiten Vlaams parlementsleden voor CD&V Maaike De Rudder en Katrien Schryvers in een nieuw voorstel voor een rookverbod in publieke buitenruimtes waar veel kinderen en jongeren komen, zoals bijvoorbeeld aan schoolpoorten, haltes van het openbaar vervoer en speelpleintjes.

“Zien roken doet roken. Willen we ervoor zorgen dat er echt een rookvrije generatie komt dan zullen we de plaatsen waar kinderen en jongeren komen, zoveel mogelijk rookvrij moeten maken,” zeggen de indieners.

“In ons land zorgt roken jaarlijks voor 14.000 vroegtijdige overlijdens, wat neerkomt op bijna 40 per dag. Iedereen weet inmiddels dat de gevolgen van roken desastreus zijn, en toch blijkt uit de meest recente Gezondheidsenquête van Sciensano (2018) dat nog ruim 1 op de 6 Vlamingen rookt,” zegt Vlaams parlementslid en burgemeester van Sint-Gillis-Waas Maaike De Rudder.

"Met ons voorstel willen we één duidelijke regel opleggen voor publieke ruimtes in heel Vlaanderen,” zeggen de parlementsleden.

Een aantal voorbeelden:

  • Leuven: verbod op roken tijdens WK wielrennen, verbod op roken aan bepaalde ziekenhuizen
  • Mechelen: verbod op roken aan haltes openbaar vervoer
  • Gemeenten met stadion: verbod op roken in stadions

“Willen we ervoor zorgen dat er echt een rookvrije generatie komt dan moeten we resoluut de kaart trekken van een preventief tabaksbeleid en de plaatsen waar in het openbaar wordt gerookt inperken”, besluiten de parlementsleden. 

Download nu de gratis app van Redactie24