Deze versoepeling komt er, Gwendolyn Rutten noemt het "onbegrijpelijk"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Er wordt een aanpassing doorgevoerd aan de maatregelen tegen het coronavirus. De versoepeling houdt in dat erediensten weer mogen doorgaan, zij het in zeer beperkt gezelschap.

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne zat dinsdag samen met de verschillende geloofsgemeenschappen om overleg te plegen. Dat was nodig, want de Raad van State had beslist dat het verbod op erediensten te ver ging.

Er is nu een compromis bereikt: erediensten mogen weer doorgaan, met een maximum van vijftien aanwezigen per plechtigheid. Er mag ook maar één persoon per tien vierkante meter zitten. Dit moet wel nog goedgekeurd worden door de Kern en door het Overlegcomité.

Gwendolyn Rutten en Egbert Lachaert reageren

Gwendolyn Rutten en Egbert Lachaert, partijgenoten van Van Quickenborne bij Open Vld, kunnen de beslissing van de Raad van State niet appreciëren en lieten dat op Twitter duidelijk blijken. "Onbegrijpelijk. Ik ben humanist, met hoeveel mensen mag ik samenkomen om mijn mens-zijn te beleven?", stelde Rutten.

Lachaert schreef: "Tot dusver gaf de Raad van State nooit andere grondrechten voorrang op de coronamaatregelen. Een avondklok is veel ingrijpender dan een verbod op erediensten. Er lijken mij echt andere prioriteiten dan geloof op dit ogenblik."